Dnevno čitanje

Bog ima cilj i kad skrenemo s puta

Da li ste se ikad pitali šta Bog radi dok na pogrešnom mestu tražite nešto što ste izgubili, a što vam je očajnički potrebno? On tačno zna gde je to, ali vas pušta da tražite na pogrešnim mestima.

Jednom mi je zatrebao citat za novo izdanje moje knjige Želja za Bogom (Desiring God).  Znao sam da sam ga pročitao kod Ričarda Vurmbranda. Mislio sam da je naveden u njegovoj knjizi Reaching Toward the Heights. Bio sam sasvim ubeđen da je na jednoj od strana desno. Ali nikako ga nisam nalazio.

Ipak, dok sam tražio, pogled mi se prikovao za njegovu misao za 30. novembar. Dok sam je čitao, pomislio sam: „Evo zašto je Gospod učinio da citat tražim na »pogrešnom« mestu“. To je bila priča koja je ilustrovala da ništa što radimo u Isusovo ime nije izgubljeno − pa ni traganje za citatom na pogrešnom mestu. Evo šta sam pročitao:

U domu za mentalno zaostalu decu, Ketrin je negovana 20 godina. To dete je bilo mentalno zaostalo od rođenja i nijednom nije ni reč izgovorila; jednostavno je vegetirala. Ili je tiho gledala u zidove, ili je pravila čudne pokrete. Sav njen život sastojao se iz jela, pića i spavanja. Kao da uopšte nije učestvovala u onome što se dešavalo oko nje. Došlo je dotle da su morali da joj amputiraju nogu. Osoblje je poželelo sreću Keti, s nadom da će je Gospod uskoro uzeti k sebi.


Jednog dana doktor je pozvao direktora i rekao mu da odmah dođe. Ketrin je umirala. Kad su ušli u sobu, nisu mogli da veruju. Ketrin je pevala hrišćanske pesme koje je ranije čula i upamtila, upravo one koje su prikladne za samrtnu postelju. Stalno je ponavljala nemačku pesmu „Gde je duši domovina i mir?“. Pevala je pola sata, preobraženog lica, a tada je tiho preminula. (Citat iz The Best Is Still to Come, Wuppertal: Sonne und Shild)

Da li je bilo šta što je učinjeno u Hristovo ime protraćeno?

Moja očajnička i uzaludna potraga za nečim što sam mislio da mi treba nije bila uzaludna. Pevanje mentalno zaostalom detetu nije propalo. A i tvoje mučno, neplanirano skretanje s puta nije uzaludno, ako se uzdaš da će Gospod učiniti neočekivano i ako sve radiš u njegovo ime (Kološanima 3:17).