Dnevno čitanje

Bogatije znanje donosi i veću radost

I otide sav narod…i veseliše se veoma što razumeše reči koje im se kazaše. (Nemija 8:12)

Jedina radost koja odražava Božju dostojnost i obilna je u ljubavi koja ga veliča ukorenjena je u istinskom poznavanju Boga. Ako ga poznajemo slabo ili nepotpuno, i naša radost će biti tek nejaki eho istinske Božje superiornosti.

Izrailjevo iskustvo u Nemiji 8:12 ilustruje nam kako se u srcu javlja radost koja proslavlja Boga. Jezdra im je pročitao Božju reč, a leviti su im je objasnili. Narod se tada razišao „i veseliše se veoma“.

Ljudi su se toliko radovali jer su razumeli reči − prave Božje reči.

Većina nas je doživela ovakvo iskustvo − srce koje gori od radosti kad nam se otvori Božja reč (Luka 24:32). Isus je dva puta rekao da je poučavao učenike da bi se radovali.

  • Jovan 15:11: „Ovo sam vam govorio, da moja radost bude u vama i da se vaša radost ispuni “.
  • Jovan 17:13: „A sada idem k tebi, te govorim ovo na svetu da imaju moju radost ispunjenu u sebi“.

A ono što uglavnom vidimo u reči je sam Gospod − sam Bog − koji nudi da ga upoznamo i uživamo u njemu. „Gospod se stade opet javljati u Silomu, jer se Gospod javljaše Samuilu u Silomu rečju Gospodnjom“ (1. Samuilova 3:21).

Stvar je u tome što, ako hoćemo da naša radost odražava Božju slavu, onda ona mora proisteći iz istinskog poznavanja Božje slave. Ako hoćemo da uživamo u Bogu kako treba, onda moramo i da ga poznajemo kako treba.

Ako ste propustili: