Dnevno čitanje

Kako da uzvratimo Bogu

Uznemirava me već sama upotreba reči „uzvratiti Bogu za sve dobro koje mi je učinio.” Uzvratiti lako može da zvuči kao da je milost poput hipoteke. Zajam jeste pozamašan, ali morate da ga otplatite.

U Delima apostolskim 17:25 Pavle kaže za Boga: „niti ga ljudske ruke poslužuju, kao da mu je nešto potrebno. Jer on je taj koji svima daje život i dah i sve drugo.” Drugim rečima, Bogu ne možete ništa dati niti možete išta za njega učiniti, a da vam on to prvo nije dao ili prvo učinio to za vas.

Ovo isto vidimo u 1. Korinćanima 15:10: „Ali, Božijom milošću sam ono što jesam i njegova milost prema meni nije bila uzaludna. Naprotiv, ja sam se trudio više od svih njih – ali ne ja, nego Božija milost sa mnom.” Tako da ma šta mi uradili, to ne može biti naša otplata Bogu, jer već i sama naša dela su dar od Boga. Svakim svojim delom za Boga mi sve dublje ulazimo u dug njegovoj milosti.

Znači, ono što u Psalmu 116 znači uzvratiti, ne možemo nikako smatrati otplatom duga, jer ta „otplata” zapravo nije uobičajena otplata, nego ponovno primanje darova – i  to veliča Božiju milost koja neprekidno traje. Uzvraćanje Bogu ne veliča našu sposobnost.

Psalmista na sopstveno pitanje: „Kako da uzvratim Gospodu za sve dobro koje mi je učinio?” odgovara: „Dići ću čašu spasenja i prizvati ime GOSPODNJE.” drugim rečima, Prizivan Gospoda da bih napunio čašu. Uzvratiti Bogu znači nastaviti da primaš od Gospoda, tako da se uvećava Božija neiscrpna dobrota.

Dići čašu spasenja znači uzeti u ruku Božije spasenje koje gasi žeđ, popiti ga i tražiti još, to jest „prizvati ime Gospodnje”; opet i opet se moliti za pomoć. Kako ću uzvratiti Bogu kad mi je milostivo odgovorio kad sam ga zazvao? Tako što ću ga ponovo zazvati. Uzvratiću Bogu slavljenjem i zahvalnošču što nisam ja njemu potreban, nego  kad je on meni potreban (a uvek mi je potreban), od njega uvek teku dobrobiti ka meni.

Na kraju, psalmista kaže: „Izvršiću svoje zavete GOSPODU.” Ali kako će ih izvršiti? Tako što će dići čašu spasenja i zazvati Gospoda. To jest, izvršiće ih verom u obećanje da će se još više milosti izliti u njegov život – milosti koja je dovoljna za sve potrebe i uvek spremna da se izlije na nas.