Dnevno čitanje

Kako je Hristos pobedio ogorčenost

Kada su ga vređali – on nije odgovarao uvredom, kada je stradao – nije pretio, nego je prepustio onome koji pravedno sudi. (1. Petrova 2:23)

Ljudi se nisu ni o koga toliko ogrešili koliko o Isusa. On nije zaslužio ni trunku neprijateljstva.

Nikad ničiji život nije bio dostojniji poštovanja od Isusovog, pa opet, niko nije bio toliko nepoštovan.

Ako je neko imao pravo da se naljuti i bude ogorčen i željan osvete, to je bio Isus. Kako je uspeo da se kontrolilše kad su mu nitkovi, koji svoje postojanje njemu duguju, pljunuli u lice? Prva Petrova 2:23 daje odgovor: „Kada su ga vređali – on nije odgovarao uvredom, kada je stradao – nije pretio, nego je prepustio onome koji pravedno sudi“.

Ovaj stih znači da je Isus verovao u buduću blagodat Božjeg pravednog suda. Nije morao da se sveti za nedostojanstvene stvari koje je istrpeo, jer je svoj slučaj poverio Bogu. Prepustio je osvetu Božjim rukama i za svoje neprijatelje se molio: „Oče, oprosti im, jer ne znaju šta čine“ (Luka 23:34).

Petar nas nakratko podseća na Isusovu veru da bismo naučili kako da to i sami učinimo. Rekao je: „Jer ste na to pozvani [da strpljivo izdržite grubo postupanje], zato što je i Hristos stradao za vas i ostavio vam primer – da pođete njegovim stopama“ (1. Petrova 2:21).

Ako je Hristos pobedio gorčinu i osvetu verom u ono što je Bog, dobri Sudija, obećao da će učiniti, koliko bismo tek mi to morali, pošto imamo mnogo manje prava od njega da gunđamo zbog lošeg postupanja prema nama?

Ako ste propustili: