Dnevno čitanje

Moguće sa Bogom

„Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovoga tora; i njih treba da dovedem. I one će slušati moj glas, i biće jedno stado, jedan pastir“ (Jovan 10:16).

Bog ima svoje ljude u svakoj grupi naroda. On će ih pozvati svojom silom Tvorca, i oni će uzverovati! Kakva sila je u ovim rečima za pobedu nad obeshrabre njima na teškim mestima pograničja!

Priča o Piteru Kameronu Skotu jeste dobra ilustracija. Rođen u Glazgovu 1867. godine, Skot je postao osnivač Afričke unutrašnje misije. Njegovi počeci u Africi bili su sve samo ne povoljni.

Njegovo prvo putovanje u Afriku završilo se jakim napadom malarije zbog kojeg je morao da se vrati kući. Nakon što se oporavio, doneo je odluku da se vrati. Taj povratak mu je bio naročito prijatan, jer mu se ovoga puta pridružio brat Džon. Nije mnogo prošlo, a Džon je umro od groznice.

Sasvim sam, Piter je sahranio svog brata i u agoniji se tih dana ponovo posvetio propovedanju evanđelja u Afici. No, zdravlje ga je izdalo i morao je da se vrati u  Englesku.

Kako je mogao da izdrži usamljenost i depresiju tih dana? Zavetovao se Bogu. Kako je mogao da nađe snagu da se vrati u Afriku? Čoveku je to bilo nemoguće. Svoju snagu je pronašao u Vestminsterskoj opatiji. Grobnica Dejvida Livingstona je i dalje tamo. Skot je tiho ušao, pronašao grobnicu i kleknuo pokraj nje da se pomoli. Natpis je glasio: „IMAM I DRUGE OVCE KOJE NISU IZ OVOGA TORA; I NJIH TREBA DA DOVEDEM.“

Sa kolena je ustao sa novom nadom. Vratio se u Afriku. Danas misija koju je je osnovao jeste živa, rastuća sila za evanđelje u Africi.

Ako je vaša najveća radost da doživite ispunjavajuću Božiju milost koja se iz vas preliva za dobro drugih, onda su najbolje vesti na celom svetu te da će Bog učiniti nemoguće kroz vas za spasenje skrivenih naroda.

Ako ste propustili: