Dnevno čitanje

Nada da ćemo izvršavati teške zapovesti

Postoji samo jedan suštinski razlog što ne izvršavamo Isusove zapovesti: to što nismo iz sveg srca uvereni da će nam pokornost doneti više blagoslova nego nepokornost. Ne polažemo svu nadu u Božije obećanje.

A šta nam je on obećao? Petar ovako prenosi Isusovo učenje:

Ne uzvraćajte zlo za zlo ni uvredu za uvredu, nego blagosiljajte, jer ste na to pozvani – da nasledite blagoslov. Jer: Ko hoće da voli život i da vidi bolje dane… neka se okrene od zla i čini dobro.” (1. Petrova 3:9-11)

Petar, koji i sam sledi Isusa, ne stidi se da nas bodri da izvršavamo teške zapovesti – kao što je ‘ne uzvraćaj zlo za zlo’ –  verujući u obećanje da ćemo imati veću radost. Ne uzvraćajte ni uvredu za uvredu”…  da nasledite blagoslov.”  Da li želite da uživate u večnom životu? Onda se ostavite zla! Čeka vas radost kroz celu večnost! Zar to nije dovoljno velika nagrada, zbog koje se vredi odreći sadašnjeg uživanja u osveti?

Uvek će vam biti bolje da me pslušate nego da me ne poslušate, čak i ako vas ta poslušnost bude koštala života, kaže Isus:

Istinu vam kažem”, reče Isus, “ nema  nijednoga koji je ostavio kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili decu, ili njive, radi mene i radi evanđelja, a da sad, u ovom vremenu, neće dobiti stostruko… uz progone, a u budućem svetu večni život.” (Marko 10:29-30)

Jedini način da imamo snage da sledimo Isusa u ljubavi  koja ima visoku cenu jeste da budemo ispunjeni nadom, snažnim uverenjem da i ako izgubimo život vršeći njegovu volju, naći ćemo ga opet i bićemo bogato nagrađeni kroz svu večnost.