Dnevno čitanje

Najbolje Božije obećanje

Neće li nam Bog, koji nije poštedeo svog vlastitog Sina, nego ga je dao da umre za sve nas, darovati sa njim i sve drugo? (Rimljanima 8:32)

Najdalekosežnije obećanje buduće Božije blagodati nalazi se u Rimljanima 8:32. Ovo mi je najdragoceniji stih u Bibliji. Delimično je to tako zato što je obećanje u ovom stihu toliko sveobuhvatno da mi spremno može pomoći na svakom koraku mog života i službe. Nikada nisu postojale, niti će postojati okolnosti u mom životu u kojima bi ovo obećanje bilo nebitno.

Samo po sebi ovo sveobuhvatno obećanje verovatno ne bi učinilo ovaj stih najdragocenijim za mene. Postoje i druga takva sveobuhvatna obećanja, na primer u Psalmu 84:11: „[Bog] ne uzima dobro besprekornim ljudima “. I: 1. Korinćanima 3:21–23: „ Zato neka se niko ne hvali ljudima, jer sve pripada vama; bio to Pavle, Apolos ili Kifa, bilo svet, život, ili smrt, bilo sadašnjost ili budućnost. Sve pripada vama! A vi pripadate Hristu, a Hristos Bogu.” Teško je preceniti spektakularan raspon i obim ovih obećanja.

Ali ono što izdvaja stih u Rimljanima 8:32 je logika iz koje proističe obećanje i čini ga čvrstim i nepokolebljivim poput Božije ljubavi prema njegovom beskrajno hvale vrednom Sinu.

Rimljanima 8:32 sadrži temelj i garanciju koja je toliko jaka, toliko čvrsta i tako sigurna, da ne postoji apsolutno nikakva mogućnost da se ovo obećanje ikada prekrši. To je ono što ga čini sveprisutnom snagom u vremenima prepunim nemira. Šta god da se sruši, šta god da razočara ili propadne, ovo sveobuhvatno obećanje buduće blagodati nikada nas ne može izneveriti.

„Koji nije poštedeo svog vlastitog Sina, nego ga je dao da umre za sve nas. . . “ To je temelj. Ako je to tačno, onda će Bog, prema logici neba, sa apsolutnom sigurnošću, dati sve onima za koje je dao svog Sina!

Ova dnevna pobožnost je odlomak sa 109. i 110. strane “Buduće blagodati”.

Ako ste propustili: