Dnevno čitanje

Neznanje garantuje bezbožnost

Zadivljen sam silom koju Biblija pripisuje znanju.

Poslušajte ponovo 2. Petrovu 1:3: „[Božija] Njegova božanska sila dala… je sve što je potrebno za život u pobožnosti, kroz poznanje onoga koji nas je pozvao svojom slavom i dobrotom.”

Doslovno sva sila koja je dostupna od Boga da bismo živeli i bili pobožni dolazi kroz poznanje! Neverovatno! Kakvu samo važnost treba da pridamo doktrini i pouci u Svetom pismu! Naš život i pobožnost zavise od toga.

Ne može se reći da znanje garantuje pobožnost. Ne garantuje je. Ali izgleda da neznanje garantuje bezbožnost. Jer, kako kaže Petar, božanska sila koja vodi u pobožnost daje se kroz poznanje Boga.

Slede tri implikacije, jedno upozorenje i jedno ohrabrenje.

1. Čitajte! Čitajte! Čitajte! Ali pazite da ne gubite vreme na teološke trice. Čitajte kvalitetne doktrinarne knjige o „onome koji nas je pozvao svojom slavom i dobrotom“.

2. Razmišljate! Razmišljajte! Usporite. Odvojite vreme da razmislite o tome šta Biblija znači kada je čitate. Postavljate pitanja. Vodite dnevnik. Dozvolite sebi poniznu uznemirenost oko stvari koje su zagonetne. Najdublji uvidi potiču iz pokušaja da se sagleda ujedinjujući koren dvaju naizgled suprotstavljenih grana na drvetu istine.

3. Diskutujte. Diskutujte. Budite deo male grupe kojoj je žarko stalo do istine. Ne grupe koja samo voli da priča i iznosi probleme, nego grupe koja veruje da postoje biblijski odgovori na biblijske probleme i da se oni mogu naći.

Upozorenje je: „Pogibe moj narod jer nema znanja.“ (Osija 4:6). „Imaju revnosti za Boga, ali bez pravog razumevanja.“ (Rimljanima 10:2). Zato se čuvajte smrtonosnih posledica neznanja.

Ohrabrenje je: „ Hajde da ga upoznamo, hajde da težimo bogopoznanju! “ (Osija 6:3).

Ova dnevna pobožnost je odlomak iz „Moć znanja.“