Dnevno čitanje

Odloženo izbavljenje

Iznenada je nastao jak zemljotres, tako da su se potresli temelji zatvora. Sva su se vrata otvorila, a okovi spali sa svih zatvorenika. (Dela apostolska 16:26)

U ovo doba, Bog spasava svoj narod od nekog zla. Ne od sveg zla. To je utešno znati, jer bismo u suprotnom na osnovu zla koje nas je snašlo mogli zaključiti da nas je Bog zaboravio ili odbacio.

Stoga, neka vas ohrabri jednostavan podsetnik da u Delima apostolskim 16:19-24 Pavle i Sila nisu bili izbavljeni, dok u stihovima 25 i 26 jesu.

Prvo nije bilo izbavljenja:

  • „Uhvatili su Pavla i Silu i odvukli ih na gradski trg pred vlasti.“ (stih 19)
  • „Zapovednici strgoše odeću sa njih.“ (stih 22)
  • Oni su ih „išibali.“ (stih 23)
  • Tamničar im je „na noge stavio okove.“ (stih 24)

Ali potom sledi izbavljenje:

Oko ponoći Pavle i Sila su se molili i pevali himne Bogu… Iznenada je nastao jak zemljotres, tako da su se potresli temelji zatvora. Sva su se vrata otvorila, a okovi spali sa svih zatvorenika  (stihovi 25 i 26).

Bog je mogao ranije da se umeša. Ali nije i ima svoje razloge za to. On voli Pavla i Silu.

Imam pitanje za vas: Ako biste prikazali svoj život na kontinuumu koji se proteže od početne Pavlove patnje do kasnijeg izbavljenja, gde biste se vi nalazili? Da li ste u fazi gde ste ogoljeni i pretučeni, ili u fazi gde ste oslobođeni od okova, a vrata su širom otvorena?

Obe faze su deo Božije brige za vas. Bog nije odstupio od vas, niti vas je ostavio (Jevrejima 13:5).

Ako ste u fazi u kojoj ste u okovima, nemojte očajavati. Zapevajte. Sloboda stiže. Samo je pitanje vremena. Čak i ako dođe kroz smrt. „Budi veran do smrti, pa ću ti dati venac života“  (Otkrivenje 2:10).

Ova dnevna pobožnost je odlomak iz „Dve faze Božije brige za nas: okovani i oslobođeni.“

Ako ste propustili: