Dnevno čitanje

Pet razloga da se ne bojimo

Ne boj se, malo stado; jer se svidelo vašem Ocu da vam da carstvo. (Luka 12:32)

Bog želi da se ne bojimo zbog novčanih problema ili drugih stvari vezanih za ovaj svet jer odsustvo straha − sloboda od briga − čini da pet divnih stvari u vezi s njim bude još veće.

Kao prvo, odsustvo straha pokazuje da volimo Boga kao našeg Pastira. „Ne boj se, malo stado.“ Mi smo njegovo stado, a on je naš pastir. A ako je on naš pastir, onda za nas važi Psalam 23:1: „Gospod je pastir moj, ništa mi neće nedostajati“ − to jest, neće mi faliti ništa što mi istinski ne treba.

Drugo, manjak straha pokazuje da volimo Boga kao našeg Oca. „Jer se svidelo vašem Ocu da vam da carstvo.“ Nismo samo njegovo malo stado, već i njegova deca, a on je naš Otac. Njemu je zaista stalo, zna šta nam je potrebno i postaraće se da to i imamo.

Treće, ako se ne brinemo, to znači da Boga volimo Boga kao Cara. „Ne boj se, malo stado, jer se svidelo vašem Ocu da vam da carstvo.“ On može da nam da „carstvo“ jer je on Car. To nam pokazuje kakvu neverovatnu moć ima onaj koji se stara o nama. „Pastir“ podrazumeva zaštitu i staranje. „Otac“ podrazumeva ljubav, nežnost, autoritet, kao i brigu i vođstvo. „Car“ podrazumeva moć, suverenost i bogatstvo.

Četvrto, odsustvo straha pokazuje koliko je Bog slobodan i velikodušan. Zapazimo da on daje carstvo. „Ne boj se, malo stado; jer se svidelo vašem Ocu da vam da carstvo.“ On to carstvo ne prodaje, niti ga iznajmljuje ili daje na odloženo plaćanje. On je beskonačno bogat i naše uplate mu ne trebaju. Dakle, Bog svojim izobiljem raspolaže slobodno i velikodušno. I to kod njega veličamo svaki put kad ne strahujemo, već se za svoje potrebe uzdamo u njega.

I konačno, kad se ne bojimo, odnosno ne brinemo, onda se stvarno uzdamo u to da Bog želi da to učini. „Ne boj se, malo stado; jer se svidelo vašem Ocu da vam da carstvo.“ On se tome raduje. Ne daje nam carstvo gunđajući, već drage volje. Nismo svi imali očeve koji su više voleli da daju nego da dobijaju.Ali to nam više nije važno, jer sad imamo takvog Oca, Pastira i Kralja.

Dakle, smisao ovog stiha je da treba da volimo Boga kao našeg pastira, Oca i Kralja koji je velikodušan i koji će nam drage volje dati Božje carstvo − koji će nam dati nebo, večni život i radost i sve što nam je potrebno da stignemo onamo.

Ako na taj način volimo Boga, nećemo se bojati i proslavljaćemo ga.

Ako ste propustili: