Dnevno čitanje

Plan za molitvu

„Ako ostanete u meni i moje reči ostanu u vama, zamolite što god hoćete, i biće vam. Ovim se proslavlja moj Otac: da mnogo roda donesete i da budete moji učenici . . . Ovo sam vam rekao da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.“ (Jovan 15:7-8, 11)

Molitva teži za radošću u plodonosnom zajedništvu sa Isusom, znajući da se Bog proslavlja kada donosimo plod kao odgovor na molitvu. Zašto Božija deca tako često ne uspevaju da imaju dosledne navike srećne, plodonosne molitve?

Ako se ne varam, jedan od razloga nije toliko što ne želimo, već što ne planiramo da se molimo.

Ako želite da uzmete jednomesečni odmor, vi ne ustajete samo jednog letnjeg jutra i kažete: „Krenimo ovog časa!“ Nećete imati ništa spremno. Nećete znati gde da idete. Ništa niste isplanirali.

Upravo tako se mnogi od nas odnose prema molitvi. Ustajemo dan za danom i shvatamo da značajno vreme molitve treba da bude deo naših života, ali ništa nije spremno.

Ne znamo gde da idemo. Ništa nismo isplanirali. Nema utvrđenog vremena. Nema mesta. Nema procedure. A svi mi znamo da suprotno od planiranja nije divan tok dubokih, spontanih iskustava u molitvi. Suprotnost planiranju je ista stara kolotečina.

Ako ne planirate odmor, verovatno ćete ostati kod kuće i gledati televiziju. Prirodni, neplanirani tok duhovnog života opada do najniže oseke životne snage. Postoji trka koju treba da trčimo i bitka koju treba da bijemo. Ako želite obnovu u svom molitvenom životu, morate da planirate da to doživite.

Stoga, moje jednostavno ohrabrenje glasi ovako: izdvojimo vreme u ovom danu da ponovo razmislimo o svojim prioritetima i o tome kako se molitva uklapa u to. Donesite neku novu odluku. Probajte neki novi poduhvat sa Bogom. Odredite vreme. Odredite mesto. Izaberite deo Svetog pisma koji će vas voditi.

Nemojte da na vas utiče pritisak užurbanih dana. Svima nama je potreban zaokret od 180 stepeni. Neka ovo bude dan vašeg okretanja ka molitvi – za Božiju slavu i za puninu vaše radosti.

Ako ste propustili: