Dnevno čitanje

Propovedajte sebi

Moramo naučiti da se borimo protiv potištenosti – protiv utučenog duha. Ta borba je zapravo borba vere u buduću milost. Borimo se tako što sami sebi propovedamo istinu o Bogu i o budućnosti koju je obećao.

Psalmista upravo to radi u Psalmu 42 – propoveda svojoj uznemirenoj duši. Samog sebe prekoreva i sam se sa sobom svađa, a glavni argument mu je buduća milost: „Uzdaj se u Boga! Veruj da će Bog u budućnosti biti na tvojoj strani. Dolazi dan veličanja. Gospodnje prisustvo će ti pružiti svu potrebnu pomoć. On je obećao da će doveka biti s nama.“

Martin Lojd-Džouns (Martyn Lloyd-Jones) veruje da je propovedanje samom sebi o Božijoj budućoj milosti ključno za savladavanje duhovne depresije. On u svojoj veoma korisnoj knjizi Spiritual Depression (Duhovna depresija, prim. prev.) piše sledeće (str. 20-21):

Da li shvatate da ste u životu nesrećni prvenstveno zbog toga što sebe slušate umesto da sebi govorite? Razmotrite misli koje vam dolaze čim se ujutro probudite. Niste ih vi pokrenuli, ali one vam pričaju, vraćaju vam jučerašnje probleme i tome slično. Neko govori… Govori vam vaše ja. Evo kako je to lečio ovaj čovek [iz Psalma 42]: umesto da dozvoli da mu govori njegovo ja, počeo je da govori sam sebi. Postavio je pitanje: „Zašto si potištena, dušo moja?“ Njegova duša ga je pritiskala i mrvila, pa je ustao i rekao: „Dušo, slušaj na tren. Ja ću govoriti tebi.“

Borba protiv potištenosti je borba za veru u Božija obećanja, a ta vera u Božiju buduću milost dolazi od slušanja Reči. Zato propovedanje Božije reči sebi leži u samom srcu te borbe.

Ovaj tekst za ličnu pobožnost preuzet je iz knjige Future Grace (Buduća milost, prim. prev.), str. 305