Dnevno čitanje

Sedam razloga da se ne brinemo (III deo)

Ne brinite se, dakle, i ne govorite: „Šta ćemo jesti?” ili: „Šta ćemo obući?” Jer sve to traže neznabošci. Zna vaš nebeski Otac da vam je sve to potrebno. Nego, prvo tražite njegovo Carstvo i njegovu pravednost, i sve ovo će vam se dodati. I ne brinite se za sutra, jer će se sutra brinuti za sebe. Svaki dan ima dovoljno svojih nevolja. (Matej 6:31-34)

U protekla dva dana videli smo da u Mateju 6:25-34 ima barem sedam obećanja koja je Isus osmislio da bi nam pomogao da se borimo za veru i oslobodimo brige. Danas ćemo pogledati poslednja tri.

Obećanje broj 5: Ne brinite se, dakle, i ne govorite: ‘Šta ćemo jesti?’ ili: ‘Šta ćemo obući?’  Jer sve to traže neznabošci. Zna vaš nebeski Otac d avam je sve to potrebno. (Matej 6:31-32)

Nemojte da mislite da Bog ne zna šta vam treba. On je „vaš nebeski Otac”, zna svaku vašu potrebu i ne gleda na vaše potrebe bezosećajno i izdaleka, nego mu je stalo do vas. Učiniće ono što je potrebno da zadovolji svaku vašu potrebu u najboljem trenutku.

Obećanje broj 6: Nego, prvo tražite njegovo Carstvo i njegovu pravednost, i sve ovo će vam se dodati.” (Matej 6:33)

Ako mu se predate, da biste ispunili njegovu svrhu za vaš život na ovoj zemljji umesto što se mučite oko svojih materijalnih potreba, on će se postarati da imate sve što vam je potrebno da biste izvršili njegovu volju i proslavili ga. Tako ja razumem 33. stih, „sve ovo će vam se dodati” – jelo i piće, odeća i sve drugo što vam je potrebno da biste izvršili njegovu volju i proslavili ga. To može da znači i da je njegova volja za vas da umrete za njega, ali on će se postarati da imate sve što vam je potreno da i to uradite na njegovu slavu.

 Ovo je slično obećanju o kome čitamo u  Rimljanima 8:32: „On, koji ni svoga Sina nije poštedeo, nego ga je predao za sve nas, zar nam s njim neće podariti i sve drugo?” A u Rimljanima 8:35-37 još piše i: „Ko će nas rastaviti od Hristove ljubavi? Zar nevolja, ili pritešnjenost, ili progon, ili glad, ili golotinja, ili opasnost, ili mač? Kao što je zapisano: ‘Radi tebe nas povazdan ubijaju, smatraju nas ovcama za klanje.’ Ali u svemu tome nadmoćno pobeđujemo.” Može doći gladi i siromaštvo, ali mi ćemo ipak imati sve što nam je potrebno da nadmoćno pobedimo.

Obećanje broj 7: I ne brinite se za sutra, jer će se sutra brinuti za sebe. Svaki dan ima dovoljno svojih nevolja.” (Matej 6:34)

Bog će se postarati da ni jednog dana ne budete iskušavani preko svojih snaga. (1. Korinćanima 10:13) On će se postarati „da ti snaga traje dok si živ.” (Ponovljeni zakon 33:25)

Svaki dan nosi nevolje određene tome danu. Ali, Božijom milošću, ni u jednom danu nema više nevolja nego što možete podneti.  Svaki dan donosi i Božiju samilost, novu svakoga jutra, dovoljnu za nevolje toga dana, (Tužbalice 3:22-23). On ne očekuje od vas ni jedno dobro delo za koje na vas nije izlio dovoljno milosti da ga izvršite (2. Korinćanima 9:8.

Ako ste propustili: