Dnevno čitanje

Služba Bogu i strah od čoveka

Velika prepreka služenju Gospodu, posebno među mladima, je strah od odbacivanja i protivljenja ljudi.

Svakakve misli o tome kako se nekim ljudima možda ne sviđa način na koji se ponašamo ili govorimo padaju nam na pamet. Ljudi se možda neće složiti s nama ili će biti uvređeni. Možda ću pogrešiti i onda će me iskritikovati.

Strah od čoveka je velika prepreka službi.

Zato Bog kaže: Ne boj se, jer ću biti s tobom i izbaviću te. Božije prisustvo i odobravanje vredniji su od svih ljudskih priznanja. I Bog kaže da će te u svim tvojim nevoljama i kroz njih izbaviti. Na kraju ćeš trijumfovati. Nadmoćno ćeš pobediti.

I to je ono što je svima nama obećano u Hristu Isusu danas:

  • „Bog je rekao: ’Nikada neću odstupiti od tebe niti ću te ostaviti.‘ Tako da možemo sa sigurnošću reći: ’Gospod je moj pomoćnik; neću se bojati; šta mi može učiniti čovek?’“ (Jevrejima 13:5–6)
  • „Ako je Bog za nas, ko može protiv nas?“ (Rimljanima 8:31)

Tako je Bog govorio mladom Jeremiji, a kaže i danas mladima koje poziva da mu služe — a i nama ostalima — „Ne govori ’premlad sam.“ — ili prestar sam, ili previše sam bilo šta drugo (Jeremija 1:7). Zašto?

  • Zato što je tvoj život ukorenjen u nepokolebljivim, suverenim ciljevima Božijim. Izabran si, posvećen, oblikovan i postavljen radi ostvarenja velike svrhe.
  • Zato što Božiji autoritet, a ne tvoj, stoji iza tvog služenja i tvog govora.
  • I zato što će sam Bog biti s tobom da te izbavi u svim tvojim iskušenjima.

Ova dnevna pobožnost je odlomak iz „Ne govori ’premlad sam.’“