Dnevno čitanje

Smrtonosna zamka zvana gramzivost

Koji pak žele da se bogate upadaju u napast i zamku i mnoge nerazumne i škodljive želje koje guraju ljude u propast i pogibao. (1. Timoteju 6:9)

Gramzivost može da zauvek uništi dušu u paklu.

Siguran sam da takvo uništenje nije neki privremeni finansijski fijasko, već konačno uništenje u paklu, a razlog je ono što Pavle kaže tri stiha kasnije, u 1. Timoteju 6:12. On kaže da se gramzivosti treba suprotstaviti borbom vere. Potom dodaje: „Bori se u dobroj borbi vere, dohvati večni život u koji si pozvan i za koji si dao dobro ispovedanje“. Kad se opiremo gramzivosti i težimo da budemo ispunjeni verom u buduću blagodat, borimo se za sam

večni život.

I tako, kad Pavle u 1. Timoteju 6:9 kaže da želja za bogatstvom gura ljude u propast, on ne tvrdi da nam pohlepa upropaštava brak ili karijeru (iako je to sasvim moguće!), već da može da nam upropasti celu večnost. Ili, kako 1. Timoteju 6:10 na kraju kaže, oni „zastraniše od vere i sami sebi mnoge muke pričiniše“.

Bog se u Bibliji dobro potrudio da nas upozori na to da nas gramzivost apsolutno nikuda neće odvesti. To je ćorsokak u najgorem smislu reči, prevara i smrtonosna zamka.

Uputiću vam reči iz 1. Timoteju 6:11: „Izbegavaj sve to“. Kad vidite da dolazi (u televizijskoj reklami, božićnom katalogu, reklami na internetu ili u komšijskom dvorištu), bežite od toga kao što biste bežali od gladnog lava koji je pobegao iz zoo-vrta. „Dohvati večni život“.

Ako ste propustili: