Dnevno čitanje

Spasonosnu veru nije lako zadovoljiti

Uistinu, da su mislili na zemlju iz koje su izašli, oni bi našli priliku da se tamo i vrate. Ali oni sada čeznu za boljom domovinom, to jest, onom nebeskom. (Jevrejima 11:15-16)

Vera vidi obećanu budućnost koju nudi Bog i „želi“ je. „Ali oni sada čeznu za boljom domovinom, to jest, onom nebeskom.“ Zadržite se na ovome na trenutak.

Mnogi ljudi razvodnjavaju ono što spasonosna vera jeste tako što je pretvaraju u puku odluku, bez promene onoga što neko želi i traži. Ali suština ovog teksta u velikom poglavlju o veri u Bibliji — u Jevrejima 11 — jeste da živeti i umirati po veri znači imati nove želje i tražiti nova zadovoljstva.

Četrnaesti stih kaže da su stari sveti (koji su pohvaljeni za svoju veru ovde u Jevrejima 11) tražili drugačiju vrstu zemlje od one koju je ovaj svet nudio. „Oni sada čeznu za boljom domovinom, to jest, onom nebeskom.“

Bog ih je u toj meri prožeo da ih ništa manje od njegovog prisustva ne bi zadovoljilo.

Dakle, ovo je istinska spasonosna vera: videti Božja obećanja izdaleka i doživeti promenu vrednosti u smislu da želite, tražite i pouzdate se u obećanja Božija više nego u ono što svet može da ponudi.

Ova dnevna pobožnost je odlomak iz „Nade izgnanika na zemlji.“

Ako ste propustili: