Dnevno čitanje

Šta raduje Isusa

Ovaj stih je samo jedan od dva stiha u evanđeljima koji navode da se Isus obradovao. Sedamdeset učenika se upravo vratilo sa putovanja na kome su propovedali i pričali su Isusu o svom uspehu.

Primetite da se ovde raduju sve tri osobe Trojice: Isus se obradovao, ali piše da se obradovao u Svetom Duhu. Mislim da to znači da ga je Sveti Duh ispunio i probudio radost u njemu. Onda, na kraju, stih opisuje zadovoljstvo Boga Oca:„Da, oče, zato što se tebi tako svidelo“ − zato što te je to radovalo!

A šta je to ovde uzrokovalo da se celo Trojstvo raduje? Besplatna Božja ljubav koja bira da sakrije stvari od intelektualne elite i da ih otkrije maloj deci. „Hvalim te, Oče, Gospode neba i zemlje, što si sakrio ovo od mudrih i pametnih, a otkrio si bezazlenima.“

A šta to Otac od jednih krije, a otkriva drugima? Luka 10:22 nam daje odgovor: „Niko – sem Oca – ne zna ko je Sin“. Dakle, ono što Bog Otac mora da otkrije je pravi duhovni identitet Sina.

Kad se sedamdesetoro učenika vratilo iz svoje misije širenja evanđelja i izvestilo Isusa o tome, on i Sveti Duh su se obradovali što je Bog Otac odabrao, po svom nahođenju  − zato što mu se tako svidelo − da Sina otkrije bezazlenima i sakrije ga od mudrih.

Poenta nije da Bog bira samo izvesne klase ljudi, već da ima slobodu da svoju milost da onima za koje možda ne bismo pomislili da će je dobiti.

Bog se suprotstavlja onome što čovekove zasluge možda diktiraju. On se krije od mudrih koji su dovoljni sami sebi i otkriva najbespomoćnijima i  neuglađenima.

Kad Isus vidi Oca kako po svojoj volji prosvetljuje i spasava ljude čija je jedina nada njegova besplatna milost, on se raduje u Svetom Duhu i zadovoljan je izborom svog Oca.

Dakle, kad to vidimo − u stvari, kad znamo da smo među tom izabranom decom  − radujemo se i mi.