Dnevno čitanje

Šta znači voleti Boga

Samo će Bog zadovoljiti srce kakvo je Davidovo. A David je bio čovek po Božjoj volji. Takvi smo i mi stvoreni da budemo.

Ovo je suština ljubavi prema Bogu: biti zadovoljan u njemu. U njemu − ne samo u njegovim darovima, već u samom slavnom Bogu!

Ljubav prema Bogu uključuje poslušnost svim njegovim zapovestima; uključuje verovanje u celokupnu njegovu reč i zahvalnost za sve njegove darove. Ali sve je to samo dodatak. Suština ljubavi prema Bogu je divljenje i uživanje u svemu što on jeste. A to uživanje u Bogu čini da ga svi naši postupci istinski proslavljaju.

Mi sve ovo znamo intuitivno, ali i zahvaljući Svetom pismu. Da li smo počastvovani ljubavlju onih koji nam služe zato što moraju, ili onih koji uživaju u našem društvu?

Moja žena se najviše počastvovano oseća kad joj kažem: „Srećan sam kad provodimo vreme zajedno“. Moja sreća je odjek njene divne ličnosti. Tako je i s Bogom. On se u nama najviše proslavlja onda kad smo najzadovoljniji u njemu.

Niko od nas još nije dostigao savršeno zadovoljstvo u Bogu. Često mi je žao kad osetim kako mi srce gunđa zato što sam ostao bez neke zemaljske utehe ili komfora. Ali iskusio sam da je Gospod dobar. Božjom milošću sada znam gde je izvor večne radosti.

Zato volim da provodim dane prizivajući ljude u tu radost sve dok zajedno sa mnom ne kažu: „Za jedno samo molim Gospoda, samo to ištem, da živim u domu Gospodnjem sve dane života svog, da gledam krasotu Gospodnju i ranim u crkvu Njegovu“ (Psalam 27:4).