Dnevno čitanje

Hristos kao sredstvo i cilj

S Hristom sam razapet. Zato ne živim više ja, nego Hristos živi u meni. A život koji sad živim u telu, živim verom u Sina Božijega, koji me je zavoleo i dao svoj život za mene. (Galatima 2:20)

Zašto je Bog stvorio vasionu? I zašto njome upravlja na način na koji to čini? Šta Bog postiže? Da li je Isus Hristos sredstvo za to dostignuće ili njegov cilj?

Isus Hristos je vrhovno otkrivenje Boga. On je Bog u ljudskom obličju. Kao takav, on je cilj, a ne sredstvo.

Očitovanje Božije slave je smisao vasione. To je ono što Bog postiže. Nebesa i istorija sveta „pričaju o slavi Božijoj“.

Ali Isus Hrist je poslat da uradi nešto što je trebalo da se učini. Došao je kao lek za pad. Došao je da spase grešnike od neizbežnog uništenja zbog greha. Oni koji su spaseni će videti slavu Božiju, uživati u njoj i pokazivaće je sa večnom radošću.

Oni drugi će nastaviti da obasipaju prezirom slavu Božiju. Dakle, Isus Hrist je sredstvo za ono što je Bog želeo da postigne kroz očitovanje njegove slave na zadovoljstvo njegovog naroda. Niko ne bi video Božiju slavu, niti bi uživao u njoj i slavio je bez spasonosnog dela Hristovog. Cilj vasione bi nestao. Dakle, Hristos je sredstvo.

Ali u tom podvigu na krstu, kad je umro za grešnike, Hristos je u najvećoj mogućoj meri otkrio ljubav i pravednost Oca. Ovo je bio vrhunac otkrivenja slave Božije — slave Njegove blagodati.

Stoga, u samom trenutku svog savršenog čina kao sredstva za Božiju svrhu, Isus je postao cilj te namere. On je svojim umiranjem umesto grešnika i svojim vaskrsenjem za njihov život postao centralno i vrhovno otkrivenje slave Božije.

Razapeti Hrist je stoga i sredstvo i cilj Božje namere u vasioni.

Bez njegovog dela, taj cilj otkrivanja punine slave Božje na zadovoljstvo Božjeg naroda se ne bi bio ispunio.

I upravo kroz to sredstvo, odnosno to delo, on je postao cilj — onaj koji će uvek i zauvek biti u središtu našeg slavljenja dok budemo provodili večnost gledajući ono što je on otkrio o Bogu kada je uzeo na sebe kletvu radi nas i uživajući sve više i više u tome.

Isus je cilj zbog kojega je stvorena vasiona i sredstvo koje omogućava da u tom cilju uživaju opravdani grešnici.

Ova dnevna pobožnost je odlomak iz „Meditacije na Veliki petak: Hrist i značenje vasione.“