Sedam načina kako da postanete bolji slušalac propovedi

Drugi članci:

Kristofer Eš

18. jul. 2016.

Kako slušati propoved? Možda mislite, kako smešna tema. Uostalom, bilo bi besmisleno pisati na temu „kako gledati televiziju“. Ipak je slušanje propovedi još lakše nego gledanje televizije, pošto ne morate da koristite daljinski. To je pasivna aktivnost, nešto mi se propoveda, nije nešto što ja radim aktivno.
Međutim, nije baš tako. Posle priče o sejaču, Isus govori: „Zato pazite kako slušate” (Luka 8:18). On govori da ako slušamo na jedan način, daće nam se više, ali ako slušamo na drugi način, čak i ono što mislimo da imamo, biće nam oduzeto. Kako slušamo propovedi je pitanje života i smrti. Dakle, hajde da razmotrimo kako slušamo. Ovo su sedam saveta.

1. Očekuj da Bog govori
Iako slušamo zvučne talase proizvedene od strane glasnih žica čoveka, ako propovednik otvara Bibliju, onda zapravo slušamo autoritativan Božiji glas. „Ako neko govori,“ Petar piše o poučavanju Biblije u crkvi, „ neka to čini kao da govori Božije reči“ (1. Petrova 4:11). Ako neko sluša propoved zasnovanu na Pismu, treba to da radi kao da sluša Božije reči.
Molite se tokom nedelje za propovednika koji će propovedati naredne nedelje. Molite se za sebe i one koji dolaze u crkvu sa vama. Dolazite na propoved fizički i mentalno odmorni i usredsređeni koliko god možete. Utišajte vaš um i srce, i očekujte da Bog govori. „Gospode, govori mi. Slušam.“

2. Priznaj da Bog zna bolje nego ti
Kada je Timotej propovedao u Efesu, Pavle ga je upozorio da mnogi „neće podnositi ispravno učenje“, već će želeti da propovednik „govori ono što prija njihovim ušima“ (2. Timoteju 4:3). Svi mi prirodno ovo želimo. Želimo da se zbog propovedi osećamo bolje u vezi nas, da podignemo samopouzdanje i učvrstimo već postojeće predrasude.
Međutim kada Bog govori, on me poziva dan za danom, nedelju za nedeljom, da se okrenem od greha i pouzdam u Hrista. Poziva me da „odbacim svaku nečistotu i preostalu opakost i krotko prihvatim Reč, koja je u mene usađena“ (Jakov 1:21). Treba da se podredim Reči u poniznosti, a ne da se uzdignem iznad nje kako bi sudio. Bog je Bog, a ja nisam. Stoga, moram da budem spreman da prilagodim svoja mišljenja, uverenja, svoje srce i život.

3. Postaraj se da propovednik govori ono što govori odeljak
Naše pitanje je kako slušati ekspozicijsku propoved. Svaka propoved treba da ukaže iz Pisma na značenje koje je Bog već stavio u tekst. U ovom smislu, svaka propoved treba da bude ekspozicijska – da izlaže šta se nalazi u tekstu. Alternativa je propovedanje gde propovednik nameće značenje tekstu. Naravno neke propovedi izlažu jedan odeljak dok druge izlažu stihove iz više od jednog odeljka. Prednost prvog načina je u tome što je lakše uvideti da propovednik govori ono što govori odeljak.
Autoritet propovednika ne proističe iz njegovog položaja (pastor, starešina, ili šta god) ili iz njegove snažne ličnosti. Autoritet je u potpunosti delegiran. Kada  govori ono što Pismo govori, on govori sa autoritetom; u suprotnom, nema autoriteta. Prijatelj mi je jednom rekao da kada je njegov pastor propovedao, otvorio bih svoju Bibliju u upitao: „Odakle je ovo izvukao?“. To je dobro pitanje. Ako mogu da vidim da je to izvukao iz odeljka, trebao bih da se podredim, pokajem i verujem; ako ne, onde ne moram.
Budi ponizan ali ne lakoveran. U toku nedelje čitaj odeljak iz kojeg će biti propovedano. Razmišljaj nad njim. Ne moraš da imaš akademsko obrazovanje za ovo. Koja je glavna ideja? Da li je glavni pravac propovedi isto i glavni pravac odeljka?

4. Poslušaj propoved u crkvi
Moguće je poslušati propovedi sa interneta, sam, tokom svog vremena i kada nama odgovara. Ovo nije loša stvar, ali nije najbolja. Božiji standardni način za njegov narod je da ima zajedništvo („crkva“ znači „zajednica“) i da se zajedno podređuje Njegovoj Reči.
Slušanje propovedi nije stvar „mene i Boga“; to je stvar „zajedničkog oblikovanja od strane Boga“. Slušamo zajedno i držimo jedni druge odgovornima. Čuo sam propoved; vi znate da sam je čuo; sada znate da sam je čuo. Očekujete od mene da se ponašam u skladu sa njom, a ja očekujem da vi radite isto. Dok se okupljamo pomažemo jedni drugima, podstičući jedan drugog da živimo pobožno (Jevrejima 10:24-25).

5. Budi prisutan svake nedelje
Budi redovan u crkvi. Mi živimo u kulturi koja nam umanjuje želju za posvećenošću. Jako je lako da se uključimo i isključimo, i postanemo posmatrači. Međutim, posvećenost da se neprestano sastajete sa svojom porodicom je važna.
Bog nam ne daje brza rešenja koja dolaze kroz slušanje jedne ili dve nedeljne propovedi; on oblikuje i menja naše umove, naša srca i naš karakter kroz vreme, postepenim kapanjem njegove Reči. Potrebno nam je čuti propovedanog Hrista iznova i iznova. Kao što Petar piše: „Uvek ću vas na to podsećati, iako to već znate“ (2. Petrova 1:12). Razmislite o tome da beležite kada ste bili u crkvi a kada ne. Možda ćete biti iznenađeni koliko često niste. Odlučite da dolazite redovno, istovremeno radi svog dobra i dobra onih koji vas okružuju.

6. Čini ono što Biblija govori
Apostol piše: „Nemojte samo da slušate Reč i tako se zavaravate, nego je izvršavajte“ (Jakov 1:22). Svrha propovedi nije da nas učini sveznalicama, već da nas učini sličnijima Isusu. Treba da budemo oni koji „čuju Reč, zadržavaju je i istrajnošću donose plod“ Božijeg karaktera (Luka 8:15). Ne dolazimo da slušamo propovedanje Božije Reči radi zabave, kako bi naše moždane ćelije bile zagolicane intelektualnim izlaganjem, ili da naše emocije budu dotaknute kroz manipulativno govorništvo. Dolazimo da čujemo, da slavimo i da izvršavamo.
Posle nedeljne propovedi, razmišljajte o nekim konkretnim načinima gde ćete izvršiti propovedanu Reč. Zapišite ih i recite nekome koji su. Možda će to biti nešto što treba da počnete da radite, ili prestanete da radite. Možda reči koje treba da govorite, ili prestanete da govorite. Iznad svega, to će biti stav ili čežnja srca. Voditi dnevnik nedelju za nedeljom može biti od pomoći. S vremena na vreme se vratite na prošle beleške i osvrnite se na svoj napredak. Upitajte sebe kako Bog radi u vama kroz njegovu Reč. Možda ćete biti iznenađani i ohrabreni.

7. Čini ono što Biblija govori danas – i raduj se
„Danas ako mu čujete glas, neka vam ne otvrdne srce.“ Tako govori Psalam 95, i tako govori pisac Jevrejima citirajući ga (Jevrejima 3:15). Danas. Postoji hitnost u našem slušanju. Ne odlažite za sutra, jer sutra možda nikad neće doći.
Radujte se jer je Bog učinio da Biblija bude napisana upravo kako je on želeo. Radujte se zbog dobrih vesti svega što nam je dao u Hristu. Ako si vernik, raduj se jer je tvoje ime zapisano u nebesima. Neka svaki put kada sedneš zajedno sa tvojom porodicom u Hristu kako bi slušao propoved, bude vreme novog pokajanja, novog pouzdanja, i nove poslušnosti tvom Caru.

Kopirajt © The Gospel Coalition

Podelite članak: