Radujte se boljem Božiću

Drugi članci:

Met Čendler

05. januar 2019.

Na Dan zahvalnosti, pre devet godina, imao sam napad. Taj napad je pokazao da imam tumor
na prednjoj desnoj strani mog mozga. Četvrtog decembra, hirurzi su odstranili tumor. Imao sam 34 godine.
Probudio sam se posle operacije osećajući slabost u svojoj levoj strani. Otpušten sam sa
rehabilitacije šesnaestog decembra, imao sam ružni ožiljak na glavi, moja kosa je počela da
opada, i čekalo me osamnaest meseci intenzivne hemoterapije i zračenja.
Moj prvi pravi izlazak napolje desio se nedelju dana kasnije, kada sam za Badnje veče otišao na službu u svojoj crkvi. Dok sam sedeo u začelju prostorije, jedva sam uspevao da ostanem
smiren.

Par godina života”
Teško je ostati staložen za Božić kada ste čuli reči: “Ostalo vam je par godina života.” Bio je to težak Božić za našu porodicu. Pitao sam se da li će to biti moj poslednji. Oni su se pitali da li će mi to biti poslednji. Ali bilo je u redu. Bilo je u redu zbog toga što tumor, koji je pokvario Božić i pretio da okonča moj život, nije oduzeo moju nadu. Lepota prvog Božića je u tome da je Bog dao nadu  za naše duše, bez obzira  na naše okolnosti. A lepota Božića je u tome što je to tek početak priče – ne kraj. Priča ne završava sa bebom u jaslama ili čovekom na krstu, ili čak praznim grobom u steni. Priča nije završila. Ona završava na dan koji još nije došao, kada će se to dete, koje je sada čovek i Vladar neba vratiti na ovaj svet i reći: “Evo, sve činim novo” (Otk. 21:5).
Taj dan koji svi mi željno iščekujemo – kada će sve biti savršeno – dolazi. Ali to neće biti božićno jutro ove godine ili sledeće godine, ili bilo koje druge godine. To će biti kada se Car svemira vrati. Na taj dan, za one koji ga poznaju i one koji se raduju njegovom dolasku, doći će savršenstvo koje svi mi iščekujemo. Tog dana više neće biti depresije, neće biti zabrinutosti, neće biti gubitaka i neće biti tumora na mozgu.

Sve što je tužno, sve što je mračno, sve što je pošlo po zlu – više neće biti sećanja na ove stvari. Sve što je bilo zbunjujuće, svi trenuci kada smo pomišljali: “Bože, gde si?”, će nestati. Sada, živimo pritisnuti uz prozor vitražnog stakla, i sve što možemo da vidimo je neravno staklo. Tada ćemo moći da stojimo dovoljno daleko da vidimo potpunu lepotu.
Božić je početak te priče. Od tog Božića koji sam proveo razmišljajući o tome da mi je ostalo par godina života, zavoleo sam Božić još više. Božić je postao još bolji za mene jer sam postao zahvalan što je na Božić Bog postao deo svega,  dao mi je nadu i ukazao se kao dostojan mog pouzdanja. Volim Božić cele godine. I, da, volim da postavim ukrase mnogo pre nego što počne decembar.

Najveći božićni dar
Nije bilo garancije da će hemoterapija i zračenje biti uspešni. Nuspojave su često bile užasne. Molio sam da mi Bog pomogne da i dalje znam da je on dostojan mog poveranja. Molio sam da Bog pomogne mojoj porodici. Molio sam da me Bog isceli. I, posle devet meseci, snimci mozga su bili čisti. Posle još nekoliko hemoterapija, moje zdravstveno stanje je bilo dobro. Tumor je nestao.
Sledećeg novembra, Lorina polu baka je došla za Dan zahvalnosti, i donela božićni poklon. Ovaj poklon je stajao na polici u našoj dnevnoj sobi čitav mesec, čekajući da bude otvoren. Odri je imala osam godina, i samo je gledala u njega. Čak i ako je televizor bio upaljen, ona bi stalno gledala u njega. Imala je izraz lica koji je govorio: “Jedva čekam da ga otvorim.”

Pre dva milenijuma, Bog je došao na ovaj svet i doneo svetu poklon – samog sebe. Došao je kao čovek, čovek koji je živeo, umro, vaskrsao, koji sada vlada u nebu, i koji će se jednoga dana vratiti i za one koji ga slede sve učiniti savršenim. Ako prihvatiš ovaj dar, imaćeš sve čemu ćeš se radovati. Uvek možeš znati da su tvoji najbolji dani pred tobom. Šta god se dešavalo u tvom životu, možeš da gledaš na Isusa i imaš osećaj koji govori: “Jedva čekam da se vrati.”

On je dovoljan
Svakog decembra, reklame nam obećavaju da savršenstvo može biti naše. Međutim, ni jednog Božića, to savršenstvo nikada istinski ne dođe – i zasigurno nikada ne traje. A ipak, savršenstvo može biti naše, zauvek – kada Isus dođe ponovo. Zato ove godine možeš zaista da pronađeš sve što želiš – ne tako što ćeš gledati na Božić, već dalje od njega, na povratak onoga koji je došao prvog Božića.
Godine kada sam imao tumor, za Božić je palo mnogo snega – onog pravog snega od kojeg zapravo možeš nešto da napraviš – kojeg skoro nikad nemamo u Teksasu. Na božićni dan, deca su bila napolju i igrala se. Ja nisam ništa mogao da radim jer sam nedavno imao operaciju na mozgu. Nije vam potrebno da se okliznete i padnete na ledu nakon toga. Sve što sam mogao je bilo da gledam napolje, pomalo ošamućen.

Ali evo šta mogu da vam kažem. Isus je bio dovoljan. On je bio sa mnom. Tešio me. Dao mi je radost. Dao mi je mir. Dao mi je nadu. Sve što mogu da vam kažem je ovo: “Imati tumor na mozgu vam pokaže šta je važno i vredno slavljenja.” Opustio sam se. Sada ukrase stavljamo u novembru. Gledamo “Vilenjaka” rano.

Ne znam kakvu si godinu imao ili kakav Božić očekuješ. Možda si zaista imao godinu punu radosti. Možda će tvoj Božić biti odličan. Zapamti, za one koji su poželeli dobrodošlicu Isusu kao Caru u njihovom životu i zamolili ga da ih pozove u njegovu večnost, sve je samo senka onoga što dolazi kada se on vrati. Slavi Boga, uživaj u Božiću . . . i gledaj dalje od njega.

Raduj se
Ili se možda osećaš utučeno i obeshrabreno. Možda je ovo tvoj prvi Božić bez supružnika. Možda si usamljen. Možda ne možeš da stigneš tamo gde bi želeo u životu. Možda se boriš s nečime. Možda si bolestan ili je bolestan neko koga voliš. Možda se ove godine desilo nešto zbog čega si uvideo koliko su stvari krhke. Zapamti – ovo nije sve što postoji. Bog se uključio u nered ovog sveta kako bi mogao da podeli njegovu radost sa tobom i jednog dana te dovede do savršenstva. Pozovi ga, nastavi da hodaš kroz doline i vrhunce ovog života sa njim . . . i raduj se.

Božić se svake godine brzo završi. Ono čemu se radujemo ubrzo je iza nas. Međutim možemo da se radujemo danu koji nikada neće završiti i budućnosti koja nikada neće razočarati. Ukrasi će se spakovati, ali ova godina, nada i radost neće. Možete gledati na Boga koji je došao i ležao u jaslama. A možete da se radujete danu kada će on doći ponovo.
I možete da imate još bolji Božić.

Kopirajt © The Gospel Coalition

Podelite članak: