Zašto ekspozicijsko propovedanje?

Drugi članci:

Miroslav Vlajnić

27. februar 2023.

Ekspozicija

Ima tome već par godina, bio sam u zajednici i neko je rekao izraz „ekspozicija.” Sada, kada malo bolje razmislim, ne sećam se čak ni ko je to bio. Međutim, moja prva pomisao je bila: „Opet neka novotarija! Stalno nešto izmišljaju! U ovom 21. veku samo neki novi izrazi i neka moderna terminologija. Kako svet napreduje sa tehnikom i mi hrišćani trčimo i trkamo se sa tim istim svetom i želimo da budemo u toku. Ekspozicija? Šta to može biti?” Tada nisam puno obraćao pažnju na sve ovo i za mene je to bila nepoznanica. Propovedao sam iz Božije Reči često i bio ubeđen da radim dobar posao. Međutim, nisam bio ni svestan koliko sam tada pogrešio. Nisam znao o čemu se radi, a već sam u startu to nešto osudio.

Nije prošlo puno vremena, susrećem se sa pastorom zajednice i on kaže: „Pravi način propovedanja, izlaganja i tumečenja Božije Reči je ekspozicijsko propovedanje!“. Jasno se videlo da ovaj brat napreduje u propovedanju i da je ono što slušam kristalno jasno. Sama Reč Gospodnja nekako sebe tumači, objašnjava. Sve je povezano i uvek postoji nit koja povezuje sve o čemu se propoveda, glavna ideja uvek prati sve. Stari zavet je povezan sa Novim, a veza svega je Hristos. Nikada tako jasno nisam video sliku Hrista u knjigama Staroga zaveta. Jasno mi je bilo da ovaj brat provodi puno vremena u pripremanju propovedi i da mu je za to potrebno poznavanje Božije Reči. Kod mene to, međutim, nije bio slučaj.

Meni nije bilo potrebno toliko vremena za pripremu propovedi. Ko ovde greši? Ovaj pastor ili ja? Počeo sam da slušam ovog brata kako propoveda čitave knjige od početka do kraja. Nije bilo prostora da se bilo šta izvuče iz konteksta, već je sve imalo svoj redosled, značenje i neku nevidljivu vezu – sponu koja je sve spajala u jednu temu. Jasno mi je bilo već tada da sama Božija Reč tumači sebe, a ovaj brat je samo instrument koga Bog silno koristi u svemu tome. Imao sam osećaj kao da celog života hodam kroz propovedanje zamućenog vida i sada odjednom dobijam na poklon naočare. Vidim čisto!

Nakon svega toga, prolazi još neko vreme i kao da Bog šalje na moj put ljude koje znam od ranije, braću koja služe u svojim crkvama, i oni govore: „Ekspozicijsko propovedanje, to je pravi način tumačenja Svetog pisma“. Zaintrigiran ovim, počinje pustolovina u mojoj duši! Pitanja se nižu: „Ako je ovo tako dobro i korisno, kako to da do sada nikada nisam čuo za to? Da li je ovo stvarno tako dobro? Da li je ovo pravi put, način tumačenja pisma? Da li se ovaj način propovedanja vidi negde jasno u Bibliji? Da li je ovo po Božijoj volji? Zašto ekspozicija?”

Šta je ekspozicija, u najkraćoj definiciji? To je propovedenja Božije poruke sa Božijom namerom. Potrebno je da, kada propovedamo Reč, i slušaoci i mi propovednici, jasno prepoznamo autorovu nameru. Šta je autor hteo da kaže? Kome i zašto?

Da skratim ovu moju životnu pustolovinu, ekspozicija potpuno menja moj život. Vidim jasnije nameru autora – Gospoda – koji kroz svoje sluge ostavlja Duhom Svetim nadahnutu Reč nama ljudima, da po njoj živimo. Jasno mi je da je Božija Reč dovoljna i da u njoj imam sve što je potrebno za moj život i pobožnost.

U Božijoj Reči nailazimo na više primera ekspozicijskog propovedanja, kako u Starom, tako i u Novom zavetu. No, ne želim da ulazimo u dubine ekspozicijskog propovedanja, već mi je želja da vam zagolicam maštu i zainteresujem vas. Raspitajte se o delovanju ekspozicije u vašim krugovima. Pitajte vašeg pastora da li je ovo način na koji proučava i propoveda u zajednici.

Hajdemo zajedno da budemo verni Božijoj Reči, da je propovedamo i prenesemo na druge onako kako treba. Neka naša zemlja čuje evanđelje Hristovo i dođe do pokajanja, do novog života u Hristu.  

Kopirajt © Projekat Timotej

Podelite članak: