Radosna vest za savremene roditelje

Drugi članci:

Herijet Konor

02. februar 2018.

Savremeni roditelji, poput mene, žive u uskovitlanom moru saveta i informacija. Očajno nastojimo da se držimo 10 stvari koje svaki roditelj mora da zna, 12 grešaka koje čine novi roditelji, i 17 navika posebno srećnih porodica. Međutim, na kraju se osećamo zbunjeno zbog protivrečnih saveta, krivo zbog naših nesavršenosti, i plašimo se da ne naštetimo svojoj deci.
Savremenim roditeljima je očajno potrebna radosna vest. Sju Palmer, autor knjige „Otrovno detinjstvo“,
​ piše: „Većina roditelja nekontrolisano daje sve od sebe, u svetu gde vrednosti, ne samo da se menjaju – već su zapravo nestale. . . U svetu burnih promena, pouzdanje ja na tankom ledu. Moralne i društvene vrednosti (prethodnih generacija) su porušene, i čini se kao da ništa nije preuzelo njihovu ulogu.“

Pre nekih pet godina, ovo nestajanje vrednosti me je zaista uznemirilo. Žudila sam za nepromenljivim, večnim istinama o roditeljstvu. Stoga sam posegla za drevnom mudrošću mojih duhovnih predaka. Otvorila sam svoju Bibliju.

Tražila sam deliće saveta, ali je Biblija usmerila moj pogled na veću sliku koja je obuhvatala život i roditeljstvo.

Pismo ima radosnu vest za savremene roditelje! Ovo su tri istine koje se mi najviše pomogle:

1. Stvoreni smo za više od trenutne sreće
Ovaj svet viče kako bi nas ubedio da je cilj života biti srećan. Neprestano nam govore: „Radi ono šta god te čini srećnim; sledi svoje srce.“ Kada upitate savremene roditelje o tome šta želimo za našu decu, jednoglasno odgovaramo: „Samo želimo da budu srećni!“

Ali, što više jurimo za srećom, čini se da je sve manje nalazimo. Stope depresije i mentalnih oboljenja među roditeljima i decom nikada nisu dosezale viši nivo. Ako se život svodi na to da budemo srećni, većina nas doživljava veliki neuspeh.

Ali, radosna vest Biblije je u tome da smo naša deca i mi stvoreni za nešto više. Prva poglavlja Biblije pokazuju da su ljudi stvoreni na Božiju sliku i imaju veću svrhu – da daju čast Bogu tako što će živeti poslušno unutar Božije tvorevine i činiti dobro nosiocima Božije slike.

Iz toga sledi da se roditeljstvo ne svodi na neprestano usrećivanje naše dece, već na pomaganje našoj deci da spoznaju i žive Bogom danu svrhu. I prema mišljenju stručnjaka, ovakav pristup će im verovatnije, na duge staze, dati osećaj istinskog zadovoljstva. U svojoj knjizi „Zamka sreće“, Ras Heris piše:

 „Kada razjasnimo naše stavove u životu i živimo u skladu sa njima, tada naši životi postaju bogati, ispunjeni i imaju svrhu, a mi doživljavamo snažan osećaj živosti. Ovo nije ono isto prolazno osećanje – ovo je dubok osećaj ispunjenog života.

2. Ne moramo biti savršeni
Ako nas je savremena popularna psihologija nešto naučila, to je: „To je sve krivica tvojih roditelja!“ Prirodno, kada postanemo roditelji, počinjemo da se brinemo šta će naša deca govoriti njihovim psihoterapeutima za dve decenije.

Roditelji i deca su stvoreni da proslavljaju Boga, žive poslušno unutar njegove tvorevine i čine dobro drugima. Ali, kao što čitamo u Postanku 3, naši praroditelji su bili neposlušni Bogu i isterani su iz edenskog vrta. Greh i smrt sada deluju u nama.

Upravo van edenskog vrta su rođena prva deca. U palom svetu, roditelji nikada ne mogu da budu savršeni – imaćemo i pozitivan i negativan uticaj na našu decu. I u ovom palom svetu, ne možemo da sprečimo da se loše stvari dogode našoj deci. Ove opasnosti mogu učiniti da osećamo krivicu i strah. 

​Međutim, radosna vest Biblije je da postoji jedan savršeni roditelj: Bog. On nas poziva da prestanemo da budemo „odrasli“ na trenutak i trčimo ka njemu poput male dece. Kada ponizno priznamo naše neuspehe, Bog nam oprašta kroz smrt njegovog savršenog deteta, Isusa, i ispunjava nas njegovim Duhom kako bismo sutra ponovo pokušali. Mi nismo u kontroli sveta naše dece, ali naš Otac jeste. A on u svemu – dobru i zlu – radi za dobro svoje dece. 

Zanimljivo je da stručnjaci nalažu savremenim roditeljima da odustanu od perfekcionizma i da teže ka tome da jednostavno budu „dovoljno dobri.“ Naše greške mogu da postanu prilike da pokažemo svojoj deci kada da vode svoj život u ovom slomljenom svetu.

3. Ne moramo ovo da radimo sami
Još jedan razlog zašto je savremeno roditeljstvo toliko teško je taj da po prvi put u istoriji, pokušavamo da ga radimo sami. Mnogi od nas su se odselili dalje od naših širih porodica i mesta gde smo odrasli. Čak iako naši roditelji žive blizu, mnogi od njih su zauzeti poslom tokom nedelje. Naši odnosi sa našim komšijama su takođe nestalniji i površniji nego oni u prošlim generacijama.

Stoga, čini se da smo na dnevnoj osnovi prepušteni sebi – mama, tata i deca – u borbi protiv sveta.
Međutim, radosna vest Biblije je da ovo nije namenjeno da radimo sami. Isus poziva sve ljude – mlade i stare, u braku i samce – da postanu deca Božija kroz veru i pripoje se njegovoj duhovnoj porodici. Kada donesemo našu porodicu unutar Božije velike porodice vere, nalazimo duhovnu braću i sestre svih uzrasta koji nas mogu ohrabriti i biti nam podrška u zadatku odgajanja naše dece sa ciljem da ona poznaju i žive Bogom danu svrhu.

Kada sam, kao očajni savremeni roditelj, počela da čitam Bibliju, uskomešana priča naše male porodice je počela da tone u snažni zagrljaj mnogo veće priče. Postepeno sam uvidela da moja zbunjenost biva zamenjena jasnoćom, moja krivica i strah slobodom, a moja nesigurnost pouzdanjem koje dolazi od spoznanja tvog mesta u Božijem velikom planu. A to je zaista radosna vest. 

Kopirajt © The Gospel Coalition

Podelite članak: