Pitanja i odgovori

Kako da bolje razumem biblijsku teologiju?

Proučavajte Pismo po temama. U proučavanju Svetog pisma treba ići i u dubinu i u širinu, ali od velike pomoći će nam biti ako, dok ga čitamo, tražimo teme koje se protežu kroz celu Bibliju. Ako proučavamo kako se teme kao što su stvaranje i nova tvorevina, dan odmora, kraljevstvo, savez i mesto na kome Bog obitava u svom narodu razvijaju tokom Pisma, steći ćemo širi pogled na Božju slavu i čudo spasenja.

Prihvatite način na koji Novi zavet tretira Stari. Dok proučavate Novi zavet, obratite pažnju na to kako on ispunjava, razjašnjava, naglašava, a ponekad i zamenjuje nešto iz Starog zaveta. Dok to činite, postaće vam jasno jedinstvo Pisma, jedinstvo Božjeg plana spasenja tokom cele istorije i višestruko bogatstvo spasonosnog Hristovog dela.

Proučavajte Stari zavet tako da uvek imate u vidu Isusa i Novi zavet. Dok čitate Stari zavet, postavljajte sebi pitanja kao što su: „Kako se ovaj odlomak uklapa u razvojni tok otkupljenja? Kako ovaj odlomak upućuje na Isusa? Kako to ovaj pasus čini osnovu onoga u šta hrišćani veruju? Koji novozavetni odlomci rasvetljavaju ova pitanja?“

Proučavajte starozavetne knjige proroka. One sadrže neka od najbogatijih biblijskih učenja o životu, službi i vrhovnoj vlasti Isusa Hrista. Takođe produbljuju naše znanje o Bogu i usmeravaju nas unapred, ka dovršenju Božjeg dela spasenja.

Pročitajte neku dobru knjigu o biblijskoj teologiji. Počnite sa Goldsvordijevom trilogijom autora Grejama Goldsvordija ili s knjigom Šira Božja slika: Praćenje biblijskog toka priče autora Vona Robertsa. (Graeme Goldsworthy – The Goldsworthy Trilogy; Vaughan Roberts – God’s Big Picture: Tracing the Storyline of the Bible)