Molitva: ratničko oružije

Drugi članci:

Džon Pajper

15. februar 2016.

U Knjizi proroka Danila, 10. poglavlje, prorok prima reč od Gospoda (1. stih) – viziju sukoba koji ga je svojom veličinom ostavio zapanjenog. Danilo je bio u žalosti, postu i molitvi kako bi tražio značenje vizije, i tokom tri nedelje on se revno molio za nju i tražio je da spozna Božiju volju.

Posle tri nedelje otišao je na obale reke Tigar (4. stih). Tamo je imao viziju koja ga je toliko zapanjila da ju je jedva podneo. Što je još gore (u 10. stihu), neka ruka je  posegla i dotakla ga, tako da se u strahu tresao na kolenima i dlanovima. Onda je neki glas rekao (11. i 12. stih): „Danilo, mili čoveče! Slušaj reči koje ću ti kazati, i stani pravo, jer sam sada poslan k tebi…Ne boj se, Danilo, jer prvog dana kad si upravio srce svoje da razumevaš i da mučiš sebe pred Bogom svojim, uslišene biše reči tvoje, i ja dođoh tvojih reči radi.“

Ovo je sada neizmerno važno za razumevanje molitve. Zapazite reči: „ja dođoh tvojih reči radi.“ Spojte to sa rečima u 11. stihu: „jer sam sada poslan k tebi“; prema tome, Bog ga je poslao. Dakle, poenta ovde jeste da je Bog uslišio Danilovu molitvu odmah čim je on pre tri nedelje počeo da se moli. „Jer od prvog dana kada si upravio srce svoje da razumevaš i da mučiš sebe pred Bogom svojim, uslišene biše reči tvoje (tvoje molitve), i ja dođoh tvojih reči radi (tvojih molitvi).“

Ovo nebesko biće je došlo zbog toga što se Danilo molio, ponizio pred Bogom i postio. Zakašnjenje od tri nedelje nije bilo zbog toga što je Bogu bilo potrebno tri nedelje da čuje. Zbog čega onda?
Stih 13: „Ali knez carstva persijskog staja mi nasuprot dvadeset i jedan dan; ali, gle, Mihailo jedan od prvih knezova dođe mi u pomoć.

“ Razlog zbog kojeg je Božiji glasnik bio zadržan je to što mu se duhovno biće zvano „knez carstva persijskog“ suprotstavilo, a razlog zbog kojeg se anđeoski glasnik oslobodio ovog protivljenja je to što mu je anđeo Mihailo došao u pomoć.

Ovo je najjasniji primer u celoj Bibliji onoga što neki ljudi nazivaju „teritorijalnim duhom“. Stih 13 spominje ,,kneza carstva persijskog.“ Prirodno značenje ovog izraza bi bilo da među natprirodnim bićima koja se suprotstavljaju Bogu, barem jedno je zaduženo za teritoriju, preciznije, za carstvo, u ovom slučaju Persiju. Njegov posao je verovatno bio da narod Persije drži u tami – da ih odvoji od istine i svetla Božije Reči.

Međutim, taj duh nije jedini koji se spominje. Pogledajte 21. i 22. stih: „A on (glasnik od Boga) reče: Znaš li zašto sam došao k tebi? A sada ću se vratiti da vojujem na kneza persijskog; potom ću otići, i gle, doći će knez grčki. Ali ću ti kazati šta je napisano u knjizi istinitoj. Nema nikoga da junački radi sa mnom u tom osim Mihaila, kneza vašeg.“

Dakle, izgleda da postoji duh nad Persijom i duh nad Grčkom.  Takođe se čini  da Mihailo, dobri anđeo, ima neki poseban zadatak za Izrael, zato što na kraju 21. stiha piše: ,,Mihaila, kneza vašeg“. „Vašeg“ je u množini. Ovde se ne govori o Danilovom anđelu čuvaru, već o Izraelovom anđelu čuvaru.
Kako onda treba da vršimo službu s obzirom na realnost teritorijalnih duhova? Prvo, treba da shvatimo ozbiljno i natprirodne sile i to da smo u ratu koji se ne može i ne treba umirivati onakvim tumačenjem kroz kakvo bi se sve ono što postoji u biblijskom pogledu na svet lepo uklopilo u sekularne, naturalističke načine razmišljanja o svetu.  Drugo, obratite pažnju na to da se Danilova molitva, koja tako moćno deluje na duhovni svet, ne fokusira na anđele i teritorijalne duhove, već se on bori za istinu i za dobro Božijeg naroda. Bio je sasvim zaprepašćen kada mu se anđeo pojavio, a nije znao ništa o sukobu sa persijskim knezom.

Međutim, nije slučajnost što je glasnik rekao da je njegova borba sa persijskim knezom trajala tačno onoliko vremena kao i Danilov post i molitva – dvadeset jedan dan. Razlog za to je taj da se sukob u duhovnom svetu odvija u pravom smislu kroz Danilovu molitvu.

Sa našim molitvama je isto tako, i više nego što mislimo. Poenta je sledeća: Danilova molitva nije se odnosila na anđele, a verovatno ni naša ne bi trebalo. Mi treba da se kroz molitvu i post borimo za stvari koje znamo da su Božija volja u našim životima, našim porodicama, našim crkvama, našem gradu i našem svetu. Međutim, u najvećoj meri  bi verovatno trebalo da prepustimo Bogu to kako će koristiti anđele da obavi svoj posao. Ako nam Bog pokaže više, to ćemo iskoristiti. Međutim, suština nije u poznavanju duhova već u poznavanju Boga i u molitvi u sili Duha Svetog.

 Hajde zato da budemo u molitvi svom svojom snagom. Neka nas Gospod načini ljudima koji će se moliti kao Danilo.

Kopirajt © Ligonier Ministries

Podelite članak: