Osam znakova da je vaš hrišćanski život previše udoban

Drugi članci:

Bret Mekraken

28.11.2017.

U mnogim delovima sveta danas, živeti udoban hrišćanski život, može biti lako. Ovo je uistinu slučaj tamo gde ja živim – u Okrugu Orindž, u Kaliforniji. Međutim, da li je to dobra stvar?
Želim da kažem da je hrišćanska vera u suštini nelagodna. Biti učenik Isusa znači odreći se sebe (Mt. 16:24), uzeti krst (Lk. 14:27), biti progonjen (Jvn. 15:20; 2.Tim. 3:12), odreći se osnovnih udobnosti doma (Lk. 9:58), napustiti prioritet porodice (Lk. 9:59-62; 14:26), biti spreman odreći se materijalne imovine (Mt. 19:21; Lk. 14:33), biti raspet sa Hristom (Gal. 2:19,20). A ovo je samo početak.
. K. S. Luis je jednom rekao: „Nisam prihvatio religiju kako bi me učinila srećnim. Oduvek sam znao da bi to uradila i boca Porta (vina). Ako želite da religija učini da se osećate prijatno, onda zasigurno ne preporučujem hrišćanstvo.“
Međutim traženje udobnosti je podrazumevan način naših života u potrošačkom društvu, tako da se često zateknemo u „udobnom hrišćanstvu“ bez da to i primetimo. Koji su neki od pokazatelja da je naš hrišćanski život postao previše udoban, sličniji ukusnoj boci Porta nego neprijatnom kaljenju vere koje prikazuje Novi Zavet?
Ovo su osam znakova da je vaš hrišćanski život možda previše udoban:

1. NE POSTOJI NI MALO OTPORA IZMEĐU VAŠEG HRIŠĆANSTVA I VAŠEG POLITIČKOG OPREDELJENJA
Ako u potpunosti podržavate jednu političku partiju i nikad ne osećate bilo kakvo suprotstavljanje vašem hrišćanskom uverenju, ovo verovatno znači da je vaše hrišćanstvo previše udobno. Bilo da ste celog života demokrata ili krajnje bezkompromisan republikanac, snažna hrišćanska vera bi trebalo da stvori nesaglasnost u raznim tačkama politike.
Hrišćanstvo koje se savršeno poklapa sa jednom političkom partijom je nepoverljivo udobno i nedostaje mu proročkog svedočanstva.

2. NE POSTOJE PARADOKSI, NESIGURNOSTI ILI NEREŠENA PITANJA
Ako nikada ne razmišljate ili se ne borite sa zapanjujućim načelima hrišćanske teologije (npr. trojstva, utelovljenja, paralelnosti između Božije suverenosti i ljudskog delovanja, prisustva Duha Svetog, spominjem samo neke), vaše hrišćanstvo je verovatno previše udobno.
Zdravo, nelagodno hrišćanstvo vas neprestano uzdrmava, podstiče i obara s nogu. To je hrišćanstvo koje vas tera da uvek želite da znate više, ne zadovoljava se dok niste razumeli sve što se o Bogu može razumeti.

3. VAŠI PRIJATELJI I KOLEGE SU IZNANAĐENI KADA SAZNAJU DA IDETE U CRKVU
Siguran znak da je vaše hrišćanstvo previše udobno je taj da vas ništa u vašem životu ne izdvaja kao Isusovog sledbenika, i to do tačke da čak i oni koji vas dobro poznaju ne mogu da kažu da ste hrišćanin.
Ležerni hrišćanin je onaj koji se sa lakoćom uklopi, izgleda, govori i ponaša kao njegov ili njen bližnji koji je izgubljen.

​ 4. NIKAD NE RAZMIŠLJATE ILI SE ČAK NI SUTRADAN NE SEĆATE NEDELJNE PROPOVEDI
Ako su nedeljne propovedi u vašoj crkvi nešto što zaboravljate (ili ste toliko isključeni) tako da ih se retko setite nakon što izađete iz crkve, vaše hrišćanstvo je verovatno previše udobno.
Biblijsko propovedanje ne bi trebalo da nas ostavi ravnodušnima ili neizazvanima. Reč Božija je „živa i delotvorna i oštrija od svakog mača sa dve oštrice, pa prodire dotle da deli dušu i duh, zglobove i moždinu i prosuđuje misli i namere srca“ (Jev. 4:12).  

5. NIKO U VAŠOJ CRKVI VAS NIKAD NE RAZLJUTI
Ako idete u crkvu sa ljudima sa kojima je uvek lako razgovarati, uvek su zabavni, i uvek se blisko slažu sa vašim mišljenjima, ukusima i naklonostima, vaše hrišćanstvo je previše udobno.
Jedna od veličastvenih stvari u vezi evanđelja je da ono stvara novu zajednicu od različitih tipova ljudi koji, u mnogim slučajevima, ne bi izabrali da provedu vreme zajedno.

6. NIKAD SE NE OSEĆATE DA SU VAŠI STAVOVI IZAZVANI, VEĆ SAMO POTVRĐIVANIAko se vaša hrišćanska vera nikad ne suprotstavlja vašim idolima i grešnim navikama – već uvek samo potvrđuje ono što jeste – to je sigurni znak hrišćanstva koje je previše udobno.
Zdrava vera ne samo da vas prihvata onakve kakvi jeste, već vas neprestano oblikuje i čini sličnijima Hristu, što je predivan ali neophodno neprijatan proces.

7. NIKAD NISTE MORALI DA RAZGOVARATE O ISTINI U LJUBAVI SA DRUGIM HRIŠĆANINOM
Kada postoji neko negodovanje ili greh na koji mora da se ukaže, uvek je prijatnije da samo „gledate svoja posla“. Prijatnije je da samo slegnete ramenima kada vidite druge u vašoj zajednici kako donose pogrešne odluke.
Međutim, ovo nije istinska hrišćanska ljubav.
Ljubav se ne protivi istini, i ako vas vaše hrišćanstvo ne osposobljava da govorite teške stvari u ljubavi, onda je ono previše udobno.

8. NIKO U VAŠOJ CRKVI NE MOŽE DA UKAŽE NA RAST KOJI JE VIDEO U BILO KOJOJ OBLASTI
Verovati u evanđelje Isusa Hrista znači verovati u promenu. Iako ne uvek ujednačen, hrišćanski život bi trebalo da bude obeležen rastom, napretkom i promenom na bolje.
Ako ste hrišćanin koji je napredovao tako malo da niko u vašoj crkvi ne može da ukaže na jednu oblast u kojoj ste napredovali, vaše hrišćanstvo je previše udobno.
Zašto je važno da izbegnemo da naše hrišćanstvo postane udobno? Zato što je udobno hrišćanstvo daleko od požrtvovanog, neprijatnog, bezkompromisnog po pitanju idola, i krstom oblikovanog puta Isusovog učenika. Udobno hrišćanstvo nema puno proročkih reči udobnom i potrošačkom svetu. Udobno hrišćanstvo ne poseduje hitnost za misiju i sposobnost da raste.
Dok, neudobno hrišćanstvo vodi do života i transformacije. Ono nas vodi da se oslonimo na Boga a ne na nas same; da služimo umesto da nam se služi; da živimo živote praćene požrtvovanjem. Ono nas vodi da uradimo teške stvari, da prihvatimo teške istine, da živimo sa teškim ljudima na slavu onoga koji je uradio najtežu stvar. Može biti neprijatno, ali će biti vredno toga. S druge strane nelagodnosti je zadovoljstvo u Hristu.

Kopirajt © The Gospel Coalition

Podelite članak: